Enerkorp tevreden over digitale NTA 8800 inspectie met applicatie Inspectic

Ross van Ommen Kloeke & Ties Gerbrands van Enerkorp

Eigenaren

Inspectic voor bewijslast veel overzichtelijker dan papieren rompslomp

Logo

Ross van Ommen Kloeke en Ties Gerbrands zijn samen actief in de wereld van de energielabeling onder de bedrijfsnaam Enerkorp. Sinds april dit jaar zijn zij, na hun studies en korte uitstapjes in het werkveld, fulltime bezig met het opstellen van energielabels. 

Vorig jaar heeft Ross contact gezocht met Johan van Movin'U, omdat zij actief aan het kijken waren naar manieren en tools om hun bedrijf vorm te geven en het werk zo efficiënt mogelijk te maken. "We hadden het idee om een bedrijf op te zetten en wanneer we dan gecertificeerd waren, wilden we het geheel gelijk zo digitaal mogelijk aanpakken", zegt Ross. Aangezien beide mannen een achtergrond in de technische bedrijfskunde hebben, waar de focus ligt op LEAN werken en efficiënte processen, wilden zij Enerkorp zo oprichten en inrichten dat het vanuit de kern uit te bouwen is. "Dan moet je denken aan zaken stabiliseren en digitaliseren, alles op één lijn krijgen dat het terug te vinden is." vult Ross nog aan.
Dus is de zoektocht gestart naar een applicatie waarmee de NTA 8800 digitaal opgenomen kon worden en dan ook nog op een gestandaardiseerde manier. Na zoeken op internet naar tools om de NTA 8800 mee op te nemen, of een inspectie applicatie voor de NTA 8800, kwamen ze bij Movin'U uit.
   
Wat was jullie verwachting van Inspectic, wat het zou gaan opleveren?
"Voordat we startten hoopten we in Inspectic vooral een middel te vinden om alles wat je ziet in de woning digitaal te hebben, ook de notities die je maakt. Zie het als een digitaal notitieblok met nog meer extra functies. Daarnaast kun je er ook nog direct foto's bijvoegen, dat is prachtig. En het koppelt met Vabi, dat is voor ons zeker een plus." zegt Ross.

Ties: "Het digitale aspect is voor ons vanzelfsprekend, we wilden werken op een manier die uit te breiden is, waar potentie en mogelijkheid in zit om uit te bouwen. Maar het grootste voordeel van Inspectic is dat al het werk navolgbaar is. Papieren opnames zijn dat eigenlijk niet. Voor de bewijslast is de manier van werken met Inspectic dus veel overzichtelijker dan alle papieren rompslomp. Je maakt ook nog eens foto's in het digitale woningdossier, die de door jou opgegeven data onderschrijven." 

Hoe is jullie werkproces met behulp van Inspectic?
Wanneer er een aanvraag komt, wordt deze ingepland en wordt er gelijk een dossier aangemaakt online, waarin de bijbehorende documenten en alle informatie die al bekend is van het huis bij elkaar gestopt worden. "Vervolgens maken we het adres aan in Inspectic. We bekijken welke woning uit onze referentiewoningen geschikt is voor deze woning om te gebruiken. Daarna kopiëren we die naar de woning waarvoor de aanvraag op dat moment ligt." legt Ross uit.
"Op locatie pakken we Inspectic er vervolgens weer bij en doen we de opname." vult Ties aan. "We vullen hier de gegevens uit de woning in. Voor het verkrijgen van de geometrische informatie gebruiken wij daarnaast een 3D scanner. Doordat we Inspectic gebruiken, kunnen we de opname dezelfde dag nog afronden. Wanneer we de voordeur sluiten is de inspectie al volledig klaar om af te ronden. We hanteren wel nog een vier ogen principe, een andere inspecteur voegt de kwaliteitsverklaringen toe en registreert het energielabel in Vabi. Zo hebben we de ideale samenwerking tussen de systemen van Movin'U en Vabi goed benut."

Wat is volgens jullie de meerwaarde van Inspectic?
"Dat je referentiewoningen kunt doorkopiëren is wel heel fijn. Zo heb je voor de woning waar je de inspectie voor moet doen al de grote lijnen staan. Dat betekent dat je minder tijd kwijt bent in de woning, maar je je goed kunt richten op validatie van zaken die kloppen en wijzigingen eenvoudig kunt aanpassen." zegt Ross. Ties haakt aan: "Op die manier heb je met Inspetic dus goede tijdwinst als je je voorbereiding goed uitvoert. Daarnaast is het voordeel van betere navolgbaarheid van je werk super belangrijk. Je hebt overzicht en standaardisatie en het werkt sneller waardoor je meer inspecties op een dag kunt doen. Bovendien hoef je geen zaken later uit te werken waarvan je alweer vergeten bent bij welke woning het hoort."  

Terugkijkend, wat levert inspecteren met Inspectic jullie tot nu toe op?
Ties: "Wij vinden het zeker installatie-technisch super voor de invoer van de NTA 8800 kenmerken. En dat je het energielabel gelijk kunt registreren in Vabi is helemaal top. Wanneer je de woning voorbereid vantevoren, checkt en opmeet op locatie en die waarden digitaal invult, is Inspectic echt perfect geschikt."  

Ties gaat verder: "Er zijn wel wat dingetjes die wij nog extra toegevoegd zouden willen zien. Maar we zijn juist heel blij dat we dit bij Movin'U kunnen aangeven en dat we kunnen meedenken." "En dan wordt er ook nog naar ons geluisterd!" grapt Ross. 

Zou je Inspectic en Movin'U aan anderen aanraden?
"Zeker," zegt Ross, "het systeem werkt fijn en jullie luisteren naar wat wij wensen aan verbeteringen". Ties haakt daarop aan: "Het is fijn dat je in de release terugziet dat je input meegenomen is in de applicatie. Bovendien is het fijn dat je de Servicedesk en Rob een bericht kunt sturen en dat je ondersteund wordt als je vragen hebt."

Ross en Ties, super bedankt voor het gesprek en op naar nog meer efficiënte inspecties!